KVANN på landbruksmesse

Landbruksmessa Markens Grøde arrangeres annenhvert år i Rakkestad i Østfold. Årets messe arrangeres 9.-11. august, og et av hovedtemaene er underutnytta matressurser. KVANN deltar både med frø til demonstrasjonsfelt, og stand og foredrag i Klimalåven. I demonstrasjonsfeltet ute på åkeren har vi samarbeidet med Klima Østfold, NLR og Østfold bondelag. Målet er å vise fram hvilke muligheter som ligger i proteinvekster som erter, bønner, og bondebønner, og matplanter som valmue og sennep som gror godt i Norge men likevel dyrkes i altfor liten grad.

Inne i Klimalåven samarbeider vi med Klima Østfold, Biogass Oslofjord, Statsforvalteren, og flere andre, om å vise fram hvordan man kan utnytte mat som i dag går tapt eller brukes som dyrefor. Visste du at:

-Korn som er fullgodt til menneskemat blir brukt til dyrefor fordi det ikke har nok proteiner til å lage luftig industribakst.

-Hvis vi i Norge hadde spist hele dyret, inkludert den mest næringsrike delen som er innmat og blod, så kunne vi metta 317 000 flere i året

-Rundt 3 millioner verpehøner og 30 000 geitekillinger hvert år blir avfall heller enn å bli spist?

-Hummus og falafel opprinnelig var laget av åkerbønner, og at gråerter kan konkurrere med soyabønner på protein- og næringsinnhold?

-Flere hundre tonn frukt og grønt kasseres hvert år fordi det ikke har perfekt form eller farge, eller ganske enkelt fordi bonden ikke får solgt det til butikkene?

Det vil bli smaksprøver av en rekke ulike underutnytta matressurser slik at flere blir frista til å ta dem i bruk, og mange spennende foredrag. Og der KVANN er, er det selvsagt frødeling!

Vi håper mange kommer innom på messa og sier hei, og si gjerne fra til post@kvann.no hvis du har lyst og mulighet til å stå på stand 🙂

Les mer:

Klimalåven på Markens Grøde – Klima Østfold (klimaostfold.no)

Landbruk, Landbruks- og matminister | Landbruksministeren kommer (r-a.no)

Markens Grøde – Velkommen til messe 9. – 11. august 2024 (mgrode.no)

Relaterte artikler

Hvitløkslauget

De siste 20 årene har hvitløk sakte funnet sin plass i norske hager. Noe gjennom at gamle
sorter fra nordiske hager er bevart og spredt videre, noe gjennom mer og mindre vellykkede «grønnsaksdisk» eksperimenter, noe gjennom nordmenns reiser på den nordlige halvkule og mye
gjennom innflyttere fra Øst-Europa. I dag finnes sannsynligvis et stort og ukjent sortsmangfold rundt i norske hager.

Kommentarer

Kommende arrangementer: