Arter og sorter

BESKRIVELSE AV SORTER ER UNDER UTARBEIDELSE

Determinate (busktomater)

Norderås busk

Helnorsk busktomatsort avlet frem ved Norges Landbrukshøgskole i 1950-årene. Dette er en tidlig busktomatsort som gir tomater med rødorange farge. Sorten har tykke fruktvegger som blir bløte når den blir fullmoden. Er en god og velsmakende tomatsort, som er tilpasset norske forhold og kan derfor dyrkes på friland. Den er derimot ikke blant de tidligste sortene.

Saraev I-2

Er en russisk busktomatsort avlet frem av P.Y. Saraev. Relativt kompakt plante som egner seg godt for dyrking i krukke. Gir røde mellomstore tomater med oval form. Selv om tomatene ikke blir så store har de et fruktkjøtt som hos bifftomater. Klassisk god tomatsmak med en del syre. Dette er en meget hardfør tomatsort som produserte godt utover senhøsten og gir modne tomater tiltross for kjølige vekstforhold. Planten tålte også litt frost.

Saraev M22

Er en russisk busktomatsort avlet frem av P.Y. Saraev. Kompakt plante som passer veldig godt i krukke. Gir små til middels store røde tomater med oval form. Klassisk og god tomatsmak. Blir ofte den første tomatsorten til å modne. I følge beskrivelse som er funnet av sorten, skal den vokse godt under forhold med store temperatursvingninger. Sannsynligvis er dette en av de mest robuste sortene en kan dyrke ute i nordlige deler av landet. Planten tålte også litt frost.

Saraev 0-33

Er en russisk busktomatsort avlet frem av P.Y. Saraev. Dette er en veldig hardfør tomatsort som tåler lave temperaturer og mye nedbør. Gir røde runde og litt flate tomater på 60-200g.  Sorten er produktive og gir bra avling.

Saraev Druzhnyi

Er en russisk busktomatsort avlet frem av P.Y. Saraev. Kompakt plante som bør tynnes. Gir røde og middels store tomater med en oval form. Tomatene har en klassisk saftig og god tomatsmak. Produktiv tomatsort som produserer kompakte klaser med 4-5 tomater som modnet nærmest samtidig. Noe sprekkdannelse på tomatene kan forekomme, noe som sannsynligvis forekommer ved ujevn vanning.

Saraev Bezrassadnyi

Busktomatsort som er avlet frem av russeren P.Y. Saraev. Er en relativt tidlig og produktiv sort. Tomatene blir røde med en rund sammentrykt form og blir 80-150 gram store. Har en "klassisk" litt syrlig tomatsmak, men også en del sødme. Selve planten tåler en del nedbør og vokser seg kraftig med mye bladverk og en del sideskudd.  Tomatene holder seg god på denne sorten, med få skader og missdannelser.

Spiridonoviskie

Busktomatsort som er avlet frem av russeren P.Y. Saraev. Dette er en "dvergplante" som bare blir 40-50 cm høy. Sorten skal være motstandsdyktig mot sykdommer og tåle litt frost. Tomatene blir røde og 60-150 gram store. Tomatene vokser og modner selv under lave temperaturer.

Saraev Otbor

Russisk hardfør busktomat avlet frem av P.Y. Saraev. Kompakt plante som egner seg godt for dyrking i potter. Gir runde røde tomater som har en klassisk tomatsmak med mye syre. Navnet Otbor er russisk og betyr "valg". Det finnes også en sort med navn Saraev Otbor 1(se under), som sannsynligvis er en videreutvikling av sorten Saraev Otbor.  Otbor produserte bra med tomater hele sesongen.

Saraev Otbor 1

Er en russisk busktomatsort som er avlet frem av P.Y. Saraev. Kompakt plante med røde små til mellomstore tomater (60-200 gram). Tomatene har en rundt flattrykt form og har en god og balansert smak.

Saraev Stoikiy

Russisk hardfør busktomat avlet frem av P.Y. Saraev. Dette er en "dvergplante" men med vanlig størrelse på tomatbladene. Gir røde medium store tomater med rund form. Tomatene er faste og har en tykk fruktvegg. Smaken er god og søt og sorten egner seg godt som saustomat. Det russiske navnet Stoikiy betyr "resistent".

Saraev Orenburzhets

Busktomatsort fra Orenburg i Russland som er avlet frem av P.Y. Saraev. Relativt kompakt plante som egner seg godt for dyrking i potter. Tomatene er røde og har en oval form med glatt skinn. Tomatene har en saftig og balansert god smak

Saraev Gruntovye

Er en russisk busktomatsort som er avlet frem av P.Y. Saraev. Navnet Gruntovye er russisk og betyr "for dyrking på friland". Sorten har en kompakt vekst og gir middels store røde tomater. Produktiv sort som gir kjøttfulle tomater som minner mye om bifftomat selv om tomatene ikke blir så veldig store. Gir saftige tomater med en søt og god smak med noe syre. God tomat både til å spise rå og i sauser. Noe sprekkdannelse på tomatene sent i sesongen, som sannsynligvis ved ujevn vanning.

Saraev Shtambovyi

Er en russisk busktomatsort avlet frem av P.Y. Saraev. Middels tidlig tomatsort. Sorten gir runde røde tomater på 30 - 120 gram. Klassisk tomatsmak.

Saraev Svetloplodnye

Russisk hardfør busktomat avlet frem av P.Y. Saraev. Det russiske navnet Svetloplodnye betyr "med lyse farger". Kompakt plante som med fordel bør tynnes litt gjennom sesongen. Gir lysrøde middels store tomater med et veldig fast fruktkjøtt som kan lagres lenge etter høsting. Har en ganske fyldig og god tomatsmak. Denne sorten modner ganske seint. Fordelen med sorten er derimot at den har en imponerende lang holdbarhet etter høsting. Dette skyldes nok det tykke og faste fruktkjøttet, men også andre faktorer kan spille inn.

Arla

Svensk busktomat. Dette er en gammel kulturarvsort fra Sverige. Er en relativt liten tomatplante som blir 50-60 cm høy. Har en imponerende produksjon av små røde tomater gjennom hele sesongen. Tomatene har hjerteform med en liten tupp i enden. Er beskrevet som å ha god smak med en del sødme. Flott dekorativ plante.

Novinka Altai

Denne russiske sorten fra Sibir gir mange og tidlige tomater. Den vokser godt selv under lave temperaturer og gir relativt store tomater. Tiltross for tomatenes størrelse modner de relativt tidlig. Dette er en kjøttfull tomatsort med mye smak. Smaken har en god balanse mellom sødme og syre.

Boney M

Tomatsorten fra Russland. Sorten gir grei avling med røde tomater på mellom 30-80 gram. Denne tomatsorten skal også gi tomater selv om den ikke blir pollinert. Tomater som ikke blir pollinert får ikke frø, men smaken skal derimot være bedre hvis den får frø og er pollinert.

Venus

Busktomatsort av "dvergtype" som bare blir ca 20 cm høy. Dette er en ganske ny tomatsort utviklet i Tsjekkia i 2007. Planten blir veldig kompakt og gir stor avling med oransje tomater med størrelse som cherrytomat. Venus er en veldig tidlig sort. Plantenes blader blir fort veldig stygge etter mye nedbør, men det hindrer den ikke i å produsere mengder av velsmakende små tomater.

Latah

Er en rød busktomat som ble utviklet på 70-tallet ved Universitetet i Idaho i USA. Selve planten har relativt lang avstand mellom bladene til å være en busktomat, noe som gjør at mer lys kommer til. Dette bidrar til at tomatene modner fortere. Planten setter derimot mange skudd og det vil være behov for å tynne den litt etterhvert. Tomatene har en god balanse mellom syre og sødme, noe som gir den en god smak. Selve planten tåler godt mye nedbør og holder seg frisk og grønn ved riktig gjødsling. Latah er ikke en av de tidligste tomatplantene.

Utyonok

Russisk busktomatsort som gir stor avling med små oransje tomater på 30-90 gram. Navnet Utyonok betyr andungen. Sorten gir bra avling med tomater som sitter tett på klaser. Planten blir ca 1 meter høy med få sideskudd. Bladene blir fort stygge ved mye nedbør, men den produserer bra med tomater tiltross for dette. Tomatene har relativt tykke fruktvegger men er allikevel en saftig tomat med en klassisk tomatsmak.

Siberia

Denne russiske tomatsorten produserer bra med tomat og har en fin form med en liten tupp på enden. Den er på størrelse med en golfball og har faste fruktvegger. Den blir rød som fullmoden men kan ha noe grønnskjær på toppen. Tomatene har en god og klassisk smak.

Sibirskiy Kozyr

En middels tidlig variant av tomatsorten Siberian fra Russland. Dette er en busktomat som kan gi store tomater opp mot 500-700 gram. Tomatene blir røde og har en god smak med god balanse mellom syre og sødme, noe som gir fin aroma.

Indeterminate (ranke)

Ansofs gule (Tante Cis)

Tomatsort med en spennende historie, som har vært dyrket i Norge i over 100 år. Indeterminate vekstform. Gir gule middels store og runde tomater med god smak. Tomatene vokser i ranker med 6-10 frukter. Plantene har en kraftig og kompakt vekst. Relativt sein sort men godt egnet for dyrking i "kalddrivhus".

Old Norway

Gammel tomatsort fra USA som kan ha sitt opphav fra Norge. Sortens kjente historie er at Grama Minnie Ethyl Hooker fikk frø av sin far i 1899 og hun dyrket siden tomater av sorten i sin hage i byen Paris i Michigan. Hun ga frø til Seed Savers i USA i 1972, og der er sorten siden blitt tatt vare på. Sorten gir kjøttfulle tomater med relativt få frø. Indeterminate vekstform. Gir store tomater med et noe "primitivt" utseende med ujevn form og ujevn rødfarge.