Urtearven

Urtearven : planter i levende minne.

Urter har vært anvendt i til krydder, renhold, helse, plantefarging, tekstil, kunst og kosmetikk så lenge Norge har vært Norge. Finnes denne kunnskapen fortsatt i levende minne? Dyrkes fortsatt de samme urtene?

Urtearven bevares gjennom tre satsningsområder. Kartlegging av gamle urter og tradisjoner, dyrking av gamle urter, formidling av urtetradisjoner.

Kart

Kart: kartlegging av urter og tradisjoner

Gjennom en treårs periode skal vi kartlegge Urtearven på Østlandet. Vi vil gjerne kartlegge i hele Norge, men et sted må vi starte.

Vi vil gjerne komme i kontakt med personer som er villige til å ta en prat om urter. Kanskje over en varm kopp urte-te? Praten er litt som et intervju om urter og varer i en time.

Ta kontakt med Mari Jerstad, se kontakt info nederst på siden.

Dyrking av gamle urter

KVANN er et nettverk som dyrker og bevarer nytteplanter i Norge. Når det gjelder dyrking av urtene i urtearven har KVANN har et eget laug, urtelauget, som er ansvarlig. I tillegg samarbeider KVANN med en rekke museer for å dyrke urter som senere skal anvendes i formidlingsopplegg av urtearven:

Borgarsyssel Museum (Østfoldmuseene)

I urtehagen er det i dag ca. 80 ulike planter og de er gruppert tematisk i de fire bedene: Bed 1:
Kristne symbolurter nyttet til Jomfru Maria. Bed 2: Krydderurter Bed 3: Medisinplanter Bed 4:
Norske kulturhistoriske nyttevekster. Urtearven vil gi musemsgartneren mulighet til å kjøpe inn flere redskaper som passer til denne typen urtehage, og økt skjødsel av hagene for å tilgjengeliggjøre den for formidlingsopplegg og bedre besøksopplevelsen.

Lørenskog bygdemuseum: Demonstrasjonshage med vekster fra vikingtiden (MiA)

Demonstrasjonshagen på Lørenskog bygdemuseum/Skårer gård er beplantet med urter, grønnsaker og gamle vekster som har vært dyrket siden vikingtiden. Hagen ligger i en åpen park i sentrum av Lørenskog, et tett befolket område. Den inngår som del av kommunens skolehagetilbud, men har potensiale til å fungere som formidlingsarena for et bredt publikum, ettersom den ligger så eksponert. Ved å videreutvikle og koble denne hagen på prosjektet, vil dagens dyrkingsaktiviteter få historisk forankring og den kulturelle og sanselige opplevelsen av å besøke bygdemuseet styrkes.

Urtehagen på Domkirkeodden (Anno Museum)

Urtehagen på Domkirkeodden har over 400 arter, og mye kunnskap om gamle norske urter. De
driver med oppal av bevaringsverdige planter og er villige til å være behjelpelige for at andre
hager får tak i gamle arter i prosjektet. Dette er et nøkkelpunkt i det biologiske bevaringsarbeidet.

Rød Herregård (Østfoldmuseene)

Rød herregård er en innholdsrik kulturperle med over 300 års historie. De innflytelsesrike familiene Tank og Anker satte sitt preg på det praktfulle anlegget fra 1730-tallet til midten av 1900-tallet. Hovedhus med hage og park ligger vendt mot Iddefjorden der flotte seilskuter ankret opp i sin tid.

Den nye dyrkingshagen på Rød vil være aktuelt sted for bevaring av historiske materiale og formidlingsopplegg for urtearv. I prosjektperioden skal nye historiske hageområder anlegges og en dugnads gruppe skal etableres.

Linderud gård : den historiske kjøkkenhagen (MiA)

Hageanlegget på Linderud gård rommet tidligere en stor kjøkkenhage, som kan sees på kart fra
midten av 1800-tallet, inndelt i 8 kvadrater. Denne delen av hagen hadde samme utforming helt fram til 1950-tallet. Området er i dag omkranset av en stor frukthage. Slike gamle eplehager er sjeldne i Oslo i våre dager og har en stor opplevelsesverdi.

Den historiske kjøkkenhagen anlegges etter historiske forbilder slik den kan ha sett ut i ca. 1850. Ved å utvide og historisk tilpasse den gamle kjøkkenhagen vil hagerommet oppleves mer autentisk, som det kulturminnet det er. Den opparbeidede kjøkkenhagen har et areal på ca 750 m2, og gartnerstudenter fra Natur videregående skole, Jobben Oslo og elever fra Linderud skole, har bidratt til opparbeiding av og det er dyrket grønnsaker og nyttevekster. Dette området kan brukes til å dyrke noen av de mest interessante artene som kommer frem fra kartleggingsarbeidet i Urtearven. Arealet kan utvides for å kunne huse nye planter etter hvert som mer plantemateriale blir samlet inn.


Kjøkkenhagen vil gjennom ukentlige dugnader kunne fungere som et samlingssted der folk i alle aldre møtes og jobber med jorda, en arena der kunnskap om natur og kulturarv ivaretas, formidles og
bringes videre til fremtidige generasjoner. I tillegg innebærer prosjektet anleggelse av en
kvannehage på området til Linderud gård.


Eidsborg (Vest-Telemark Museum)

Urtearven vil forbedre formidlingsgrunnlaget i uteområdet. På Eidsborg er det en museumsbonde som jobber med tradisjonelt utstyr på gamlemåten. Han pløyer og frakter tømmer Det dyrkes korn, grønnsaker og lin. Vi vil synliggjøre urtene her med hjelp av ekstra skjøtsel og utstyr.

Labråten (Asker Museum, MiA)

Her blir det reetablering av Hulda Garbords Hage. Det er en historisk nyttehage der Hulda Garborg dyrket flere gamle urter. Det er et helt konkret eksempel på kunnskapsrike personer før i tiden, og har godt
potensiale som formidlingsarena for gamle urter. Personer og familier som besøker denne hagen vil få en levende opplevelse av urter fra historien og inn i dagens hage.

Tøyen Botaniske Hage (Universitetet i Oslo)

Leder av hagen, Anneleen Kool, har åpnet for muligheten for å anlegge en midlertidig
formidlingshage i Botanisk Hage under prosjektperioden. Dette vil bli vurdert for året 2026 eller
2027, gjerne i sammenheng med formidlingsopplegg i Botanisk Hage Oslo.



Formidling av urter og tradisjoner

Formidling skjer gjennom digital formidling på dette nettstedet og gjennom kurs, hagevandringer og workshop. Den digitale plattformen er under utarveidelse.

Gjennom årene 2025, 26 og 27 vil vi holde 45 kurs og workshop. For barn og unge, fagfolk og alle. Vi vil holde fagseminar, webinarer og fysiske kurs.

Ønsker du å ta del i Urtearven?

Ønsker du å dyrke urter for å være med på bevaringen? Da er det bare å bli med i fellesskapet til KVANN, og melde seg inn i urtelauget. Ønsker du å være med på kurs? Da er det bare å følge med på kurskalenderen på denne nettsiden eller på sosiale medier.

Er dere en bedrift som ønsker å få kurs, turer eller workshop innen urter? Eller ønsker du å være med å jobbe med Urtearven i din del av Norge? Eller har du kjennskap til urter og er villig til å bli intervjuet i prosjektet? Da kan du ta kontakt direkte med Mari Jerstad, se kontakt info nederst på siden.

Prosjektgruppa urtearven

Prosjektgruppa møtes en gang i måneden i arbeidstid. De som ønsker å ta aktiv del i Urtearven å være med på prosjektgruppa. Her holder vi hverandre oppdatert på hva som skjer i besøkshagene, arrangering av hagedager og lignende. Tema som blir diskutert i prosjektgruppa inkluderer:

  • Planlegging og re-etablering av historiske hager
  • bevaringsarbeid
  • oppdateringer fra de ulike besøkshagene, slik som dugnader, kompost og skilting
  • planlegging av formidling og kurs i besøkshagene
  • kartleggingsarbeidet

Samarbeid

Urtearven er et samarbeid mellom KVANN, Linderud gård (Museene i Akershus, Lørenskog Bygdemuseum (Museene i Akershus), Urtehagen på Domkirkeodden (Anno Museum), Tøyen Botaniske Hage (Universitetet i Oslo), Eidsborg (Vest-Telemark Museum), Labråten (Asker Museum, MiA), Borgarsyssel Museum (Østfoldmuseene), NordGed (The Nordic genebank and knowledge center for genetic recources) og NAFKAM (Nasjonalt Forskningssenter for komplementær og alternativ medisin, Univeritetet i Tromsø).

Prosjektleder: Mari Jerstad kontakt: tlf. 967 35 375; epost: urtearv@ kvann.no

Urtearven er støttet av Sparebankstiftelsen.