Podekurs i Hurdal

17. februar 2018 arrangerte Ebbe Dam Meinild i økolandsbyen podekurs i samarbeid med KVANN. KVANNs Eirik Lillebøe Wiken var instruktør. Eivind Nitter fra økolandsbyen assisterte. Det var 7 deltakere. Vi brukte podekvister og grunnstammer fra Sagaplant. Eplesortene var Sonja, Witas og Katrina. Grunnstammer var av typen B9, som vil gi middels høye trær. Eirik la stor vekt på renslighet i behandlinga av trær og kvister. Han rensa podeknivene ofte, også mellom hver gang vi bytta til nye tresorter. Først var det «tørrtrening» i kutting av kvister av selje. Rene og rette flater må til. Det må kuttes på skrå. Flatene i grunnstammer og eplekvister skal være like store. Etter tørrtreninga starta podinga. Grunnstammer og kvister ble bundet sammen med strikk, og så la vi smelta voks rundt podestedet for å hindre at sykdommer skal trenge seg inn i sårflatene. Podekvistene var korte. Det holder med en kvist med tre skudd. Røttene på de ferdige trærne ble fuktet i ei bøtte med vann og så planta i potter med jord. Vi poda til sammen 125 trær under kurset. De skal nå stå i fjøset i Gjøs gamle prestegård i Hurdal til juli-august. Da kan de hentes og plantes ut. Trærne får litt påfyll av vann etter påske og seinere. De blir også sprøyta økologisk mot lus.   Kurset var meget lærerikt med en inspirerende instruktør: Eirik L. Wiken og god tilrettelegging av Ebbe og Eivind! Stor takk!

Relaterte artikler

Kommende arrangementer: