Klosterbønne.

KVANN arbeider for å bevare gamle nytteplanter i Norge ved å dyrke, dokumentere og dele dem videre med våre ivrige medlemmer og besøkshager. Stangbønnen kalt Klosterbønne eller Karlbergbønne, er et godt eksempel på en slik bevaringsverdig nytteplante. Den blir bevart både fordi den har lang historie i Norge, og den er kjent for å være særlig velsmakende.

Klosterbønnen har vært dyrket her siden Georg Christian Sibbern bragte den fra verdensutstillingen i Paris til Norge i 1867. Sibbern plantet klosterbønnen på familiens eiendom, Værne kloster i Rygge. En artikkel om historien til klosterbønnene i KVANNs nyhetsbrev nummer 13, og kan leses på side 28 her (for medlemmer).

Stephen Barstow er plantefaglig leder i KVANN, og en engasjert pådriver for videre oppformering av klosterbønnene. I 2021 er den dyrket på flere lokasjoner i Norge, deriblant i nyttehagen på Sandmo, Aurskog-Høland bygdetun.

Ønsker du å delta i arbeidet med å bevare denne varmekjære og smakfulle klosterbønnen, bli medlem i KVANN og engasjer deg i lauget for Belgvekster.

Nyttehage på Sandmo

Relaterte artikler

Hvitløkslauget

De siste 20 årene har hvitløk sakte funnet sin plass i norske hager. Noe gjennom at gamle
sorter fra nordiske hager er bevart og spredt videre, noe gjennom mer og mindre vellykkede «grønnsaksdisk» eksperimenter, noe gjennom nordmenns reiser på den nordlige halvkule og mye
gjennom innflyttere fra Øst-Europa. I dag finnes sannsynligvis et stort og ukjent sortsmangfold rundt i norske hager.

Kommentarer

  1. Denne bønna heter enten Klosterbønne eller Karlbergbønne. Da er det litt forvirrende at overskriften på siden heter Værne klosterbønne. Jeg tror den er mest kjent som Klosterbønner og da burde, etter mitt skjønn, overskriften på denne nettsiden være Klosterbønner.
    Hilsen Nina Sæther, hvis oldefar kjøpte Værne kloster i 1905 og fikk frø av klosterbønnene med på kjøpet. 😉

    1. Hei Nina. Det kommer godt frem i teksten at denne arten heter Klosterbønne eller Karlbergbønne. Men jeg er åpen for at mitt ordspill med å Værne/verne denne arten, kanskje ikke er så tydelig med skriftspråk 😀 Den ble vel første gang plantet på Værne kloster. Og dette , sammen med at arten er verneverdig er bakgrunnen for overskriften. Mvh Ingrid
      (Jeg har endret overskriften til Klosterbønne nå).

  2. Hei Ingrid, jeg har flere bønnetyper i år (første gangs bønnedyrker, langt fra hverandre)…og jeg har i følge Stephen fått Klosterbønner fra Kvann. Når jeg legger ut noen bilder her, klarer du da å se om de er Klosterbønner? Problemet er at alle /de fleste navnelapper har forsvunnet. Jeg har i vhert fall noen bønner som likner de her opp…men synes bladene her oppe er er mørkegrønnt enn hoos meg..og tykkere.

Kommende arrangementer:

New Report

Close