Barna har satt ned 2000 løker i Prestegårds­hagen

Schübelers hager og Steigen hagelag har fått innvilget støtte fra Sparebankstiftelsen, og har slik fått til flere hageprosjekter i historiske hager. Her kan du lese en artikkel fra Nordsalten avis 30.09.2022, om ett av prosjektene, der barna får løkplante prestegårdshagen på Engeløya.
Schübelers hager er et nettverk av prestegårdshager og hager med kulturhistorisk verdi.


Et imponerende stykke arbeid er nedlagt i Prestegårdshagen på Engeløya. Omlag 25 barn har satt ned 2000 løker. Litt naturfagtime har de også fått på kjøpet.

Fotograf: Bjørn Anders Nymoen

Høst. Sol fra skyfri himmel og en stor fin hage å springe rundt i. Men barna fra Engeløy Barnehage er her for å jobbe. Omtrent 2000 løker har de fått i bakken til nå. Noen få gjenstår.

Kort vei

Det er ikke lange stykket fra barnehagen til Prestegården. Det er bare å krysse Engeløyveien så er man der. Og er det noe barnehagebarn kan, så er det å gå på rad og rekke etter de voksne. 

Sverre Henriksen og Monica Høgseth fra Schübelers hage og Steigen Hagelag, har på forhånd gjort klart. Noe av den mest kompakte jorda er byttet ut med litt finere jord. Det skal være lett å sette løk i jorda. 

Sverre Henriksen tar i bruk sine pedagogiske triks da han lærer de små å sette ned løk. Fotograf: Bjørn Anders Nymoen.

Løken har kåpe på

Jeg mistenker at de to voksne har sneket inn litt naturfagspedagogikk under arbeidet;

– Putter dere løken i jorda? Jeg trodde vi skulle ha den til middag?

– Det er ikke sånn løk, kappes de om å fortelle meg. Denne løken blir til blomster, sier barna i munnen på hverandre.

– Aha, men blir det ikke veldig kaldt for en løk å ligge i bakken hele vintern da?

– Nei, for den har jakke, eller en slags kåpe på seg. Og jorda er løkens dyne. Den lukter forresten bæsj, skyter en inn og tar en god neve jord og stikker oppi nesa mi.

– Det har du rett i.

Lønn for strevet

Langs veien opp fra Bygdetunet kommer Eva Ditte med en stor isoporeske på skuldra. Hun setter den fra seg på bakken. Noen av barna blir interessert i hva som er oppi;

– Det er sikkert bare edderkopper, sier en voksen, og esken får være i fred.

Barna viser meg hvordan de setter løk før de velvillig stiller opp til gruppebilde. Og på gruppebilde i Prestegårdshagen roper man ikke i-i-i-is for å smile. Neida, man roper lø-ø-ø-k.

Eva Ditte åpner den hvite esken. Ikke en edderkopp å se, men derimot masse is. Plutselig er Eva midtpunktet i Prestegårdshagen.

Foto: Bjørn Anders Nymoen

Prosjektet

Sverre og Monica er hjernene bak prosjektet;

– Vi begynte å snakke om å sette ned 400 løker, men nå er det to tusen. Dette er et samarbeid mellom Steigen Hagelag og Schübelers Hage. Vi skal altså prøve å få tatt vare på og få brukt presegårdshagen på en god måte, til glede for folk som bor her. Vi har fått støtte fra Schübelers Hage som igjen har fått midler fra DNB-Stiftelsen. Prosjekter der barn deltar er høyt prioritert, sier Sverre Henriksen.

– Hva får barna ut av dette?

– For de minste så er det nok at noe skjer. For de eldre er det annerledes; de får oppleve å sette ned en løk og får forventning om at dette skal vokse opp til en blomst etter at vinteren har gått. Å skjønne sammenhengen at arbeidet de gjør nå får frukter når det blir vår. Det er så viktig. Det er naturfag og man har lykkes når barna kommer hjem og sier “vi må plante løk”, sier Sverre.

– Løk er jo ikke bare løk Sverre?

– Dette er tradisjonelle botaniske sorter. Så nært vi kan komme opp mot de originale sortene som var i løkbedene her i sin tid. Vi ønsker å være tradisjonsbundne på det. Det er tulipaner og liljer det går i, sier Sverre.

Sverre har mange jern i ilden, og enda flere løk i bakken.
Tekst og foto: Bjørn Anders Nymoen.

Relaterte artikler

Kommentarer

Kommende arrangementer: